Tarja ja Timo Lapilan ”Sorry Leonardo”-muovikassinäyttely 4.6.-7.7.

”SORRY, LEONARDO”

taideteoksia muovikasseissa kesäkuun ajan Perniön Kunnantalon Taidekahvilassa, joka on avoinna arkipäivisin klo 12-17.

Esimerkiksi Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Alfons Mucha, minolaisfreskot, pyramidien seinämaalaukset, Akseli Gallen-Kallela, ruotsalaiset, suomalaiset ja muut lastenkirjakuvittajat…

Painotekniikan kehittyessä 1970-luvulla innostuttiin painamaan näyttäviä farkkukasseja, laivakasseja, museoiden, kustantamoiden, pankkien muovikasseja. Erityinen luku muovikassihistoriaa on tanskalaisen marketketjun IRMA:n maksulliset taidekassit. Ilmaisten kauppakassien aikakaudella IRMA-ketju antoi taiteilijoille tilaisuuden saada taidettaan esille muovikasseissa ja peri kasseistaan pienen maksun. Tavoitteena oli samalla edistää kauppakassien uudelleenkäyttöä ja vähentää roskaamista. (Suomessa energiakriisi 1970-luvun alkuvuosina teki muovikasseista maksullisia.) IRMA-taidekasseja on julkaistu vuosikausia, luettelon mukaan niitä on ilmestynyt noin 450 erilaista ja kasseissa on eri taideteos kassin kummallakin puolella. Siis noin 900 taideteosta.

Nykyisin näyttävät muovikassit ovat melko harvinaisia.

Arkisen muovikassin ripustaminen kehystettynä näyttelytilaan nostaa sen erityisen huomion kohteeksi. Näinhän toimii kaikki keräily: yleisestä ja tavallisesta tuleekin erikoista ja joskus arvokastakin. Hyvin lukuisat lahjoittajat, jotka ovat keränneet omia kauniiden ja erikoisten muovikassien kokoelmiaan todistavat omalta osaltaan tästä.

Perniön muovikassimuseon puolesta Timo ja Tarja Lapila kiittävät Osuuskunta Pro Perniötä

dav

dav

mahdollisuudesta leikkiä kauniilla kuvilla vielä kypsässä iässä.

Näyttelyn järjestäjät:

Tarja ja Timo Lapila valmistuivat elokuvan tekijöiksi vuonna 1970. Tehneet mm. dokumenttielokuvia, opetuselokuvia, muita lyhytelokuvia Yleisradiolle sekä erilaisia tilaustöitä. Nykyisin eläkkeellä.

Läänintaiteilijoina Turun ja Porin läänissä 1980-luvulla. Opetustehtäviä eri oppilaitoksissa.

Muovikassien keräilyä ja näyttelytoimintaa leikin päiten usean vuosikymmenen ajan.

 

Televisiossa  Teema/Yle Fem sarjassa Salatut museot  osuus Perniön muovikassimuseosta 07.06.2017 klo 21.45. Nähtävissä myös Areenassa jo nyt.

Perniön muovikassimuseo Perniön asemalla ei ole avoinna yleisölle kesällä 2017. Kunnantalon näyttely  avoinna kesäkuun.  Tarvittaessa yhteys:

Tarja ja Timo Lapila, Aimontapontie 20, 25520 Perniö as.

044-3350201

tilapila@windowslive.com

___________________________________________________________________________________________________